Στροφή 360 μοιρών και ο θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του…

– Τι γίνεται αλεπουδράκουλα καιρό έχεις να μας γράψεις. Εδώ γίνεται χαμός και εσύ σιωπάς.

– Και τι να γράψω, έχει νόημα πια;

– Γιατί πιο πριν θαρρούσες πως είχε;

– Θαρρούσα ο μαλάκας. Πως ίσως γλιτώσουμε αυτά που ζούμε σήμερα. Πως η κρίση θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε και να προσεγγίσουμε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

– Ενώ τώρα;

– Τώρα αυτά που ήλπιζα πως θα αποφύγουμε – και για αυτό έγραφα με τη ψευδαίσθηση πως θα μπορούσα να βάλω ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση αυτή, έστω και επηρεάζοντας έναν άνθρωπο- τα ζούμε. Και τα ζούμε με έναν τρόπο που ξεπερνά την πιο νοσηρή φαντασία.

– Και δε βλέπεις φως;

– Στο άμεσο μέλλον φυσικά και όχι. Το μόνο που σκέφτομαι είναι το μέγεθος των πληγών που θα αφήσει πίσω αυτή η ανιστόρητη κυβέρνηση που έχουμε.

– Παραιτήθηκες ακόμα και εσύ δηλαδή;

– Μάλλον. Παραίτηση, ακριβώς όπως το είπες. Η ακριβέστερη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας σήμερα.

Μερικές φορές χρειάζεται να σε «τσιγκλίσει» ένας φίλος, για να βγεις από τη νιρβάνα σου. Ναι, σήμερα θα γράψω. Και ας μην έχει κανένα νόημα πια. Έτσι να βγάλω τα ‘σώψυχα μου τουλάχιστον, εν είδει ψυχοθεραπείας.

Μπορεί να έχουμε κάθε ημέρα νέες δηλώσεις, προκλήσεις, αντιπαραθέσεις, όμως επί της ουσίας τίποτα δεν προχωρά. Το τέλμα της διαπραγμάτευσης καλά κρατεί. Μία διαπραγμάτευση που περισσότερο γίνεται για τα μάτια του κόσμου, παρά για να βρεθεί ένα σημείο τομής.

Πώς να βρεθεί σημείο τομής μεταξύ της οικονομικά φιλελεύθερης Ευρώπης και της παλαβής συγκυβέρνησης αριστερών παλαιάς κοπής και λαϊκιστών εθνικιστών; Κοντεύουν πέντε μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης και ακόμα το συζητάμε. Και δυστυχώς αυτή η καθυστέρηση έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Με τη στάση της η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις φωνές εκείνες στην Ευρώπη που θεωρούν την Ελλάδα ως ένα κράτος που δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη. Φαίνεται πως αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνησή μας είναι η διαχείριση του εγχώριου μικροπολιτικού τοπίου. Άποψη του ιστολογίου είναι πως, με τις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση προτιμά τη ρήξη με τους εταίρους, παρά μία συμφωνία που, αναπόφευκτα, θα διασπάσει το κόμμα του Σύριζα.

Αν επιδείξει σωφροσύνη και πολιτική ωριμότητα ο Τσίπρας θα εξαναγκαστεί σε μία συμφωνία που θα είναι κατά πολύ χειρότερη αυτής που θα μπορούσε να επιτύχει το Φεβρουάριο. Τώρα τέσσερις μήνες μετά τα δημοσιονομικά κενά που έχουν δημιουργηθεί αναγκάζουν τους δανειστές να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα. Και επειδή η μείωση του Δημοσίου και των κρατικών δαπανών ξέρουμε πως δεν είναι στις προτεραιότητες της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης μας, και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ποια θα είναι η φόρμουλα. Αύξηση της φορολογίας , τι πρωτότυπο ε; Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο είναι η «ανταρσία» πλατφορμών, συνιστωσών, Λαπαβίτσων, Ραχήλ, Ζουράριδων, Διαμαντόπουλων και άλλων γραφικών υπάρξεων, οπότε μετά εκλογές με λίστα και ευχόμαστε σε όλο αυτό το διάστημα να μπορέσει να αντέξει η χώρα. Και αυτό είναι το καλό σενάριο…

Το κακό σενάριο, η ρήξη με την Ευρωζώνη και ένα πιθανό Graccident. Το σκηνικό έχει στηθεί εδώ και καιρό. Οι κακοί δανειστές-τοκογλύφοι θέλουν να μας ισοπεδώσουν, εμείς θα κρατήσουμε μέχρις εσχάτων τις «κόκκινες γραμμές» μας. Ο μέσος Έλληνας, ζαλισμένος και αποκαμωμένος μετά από 6 χρόνια κρίσης, ούτε πια ξέρει τι λένε οι έξω, τι λένε οι μέσα, τι έγγραφα και προτάσεις διακινούνται μεταξύ των.

Οι «δικοί μας» έχουν πασάρει την εικόνα πως μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα (σε αντίθεση με τους ξεπουλημένους-δωσίλογους σαμαροβενιζέλους) και οι «κακοί Ευρωπαίοι» – ιδίως οι Γερμανοί- επιμένουν να μην τους καταλαβαίνουν. Οι εταίροι μας δείχνουν πως δεν επιθυμούν ένα Graccident, όμως φυσικά και δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Μία ισορροπία του τρόμου έχει διαμορφωθεί.

Εγώ, καρδιά μου, δε ξέρω από game theory ούτε έχω διδακτορικά. Ξέρω όμως πως εκτός από τις κατά Nash ισορροπίες των παιγνίων, υπάρχει και ο ηθικός παράγοντας. Πως ακόμα και αν ένα Graccident φοβίζει, κανένας δε γουστάρει ένα κράτος μπαταχτσή-εκβιαστή και με την πρώτη ευκαιρία θα θελήσει να τον ξεφορτωθεί από την παρέα του.

Κλείνοντας, πολλοί κορόιδεψαν το πρωθυπουργό μας για την έκφραση «στροφή 360 μοιρών» που χρησιμοποίησε σε αποστροφή ομιλίας του στη Βουλή. Το κακό είναι πως, άθελα του, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση αυτού και της κυβέρνησης του. Κοντεύουν πέντε μήνες από την εκλογή τους και ακόμη είμαστε στο σημείο που αρχίσαμε. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Γιατί, όπως είπαμε και παραπάνω, όσον αφορά την εθνική οικονομία και τις αντοχές της χώρας τα πράγματα έχουν χειροτερέψει κατά πολύ…Ήδη όσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ, ακολουθήσαμε το παράδειγμα της Ζάμπια από τη δεκαετία του 80′! Ο θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του, γιατί αυτοί που χειρίζονται τις τύχες της χώρας είναι άκρως επικίνδυνοι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s